OVN MED SIMPEL ANALOG, STYRING ELLER COMPUTEROVN
Vi oplever at mange ønsker en computerovn, men også at mange slet ikke bruger funktionerne. Vi vil her ikke forsøge at tale de store computerovne ned – man kan rent faktisk give sig selv rigtig mange
geniale genveje til en lettere hverdag med en intelligent ovn. Blot skal du på forhånd vide om du er typen der ønsker at lære din ovn at kende og benytte funktionerne eller om du oftest blot vil bruge
tid-temperatur-damp funktion. I så fald bør du overveje enten en analog ovn eller en af de mindre avancerede computerovne.
VASKEPROGRAM
Automatisk vaskeprogram er den egenskab vi ofte møder fortrydelse over, at have sparet på. Ikke alle ovne har mulighed for at få det eftermonteret, så det er vigtigt at have for øje under købsprocessen hvis du overvejer at lette rengøringen.
Et automatisk vaskesystem skal benyttes dagligt for at kunne holdeskidt og snavs nede i ovnkammeret og det kan ikke udelukkes at der fra tid til anden bliver brug for en ekstra hjælpende hånd. En ting er sikkert – det gør en ellers kedelig tjans markant nemmere og mindre hyppig.
KERNETEMPERATUR OG DELTAFUNKTION
En kernetemperaturføler kan sikre dig et perfekt til beredt produkt – HVER GANG. Sæt spyddet i oksestegen og vælg den ønskede kernetemperatur. Industriovnen sørger for resten og alarmerer dig når produktet er klar til at blive serveret. Deltafunktionen er endnu en smart funktion, som nogle ovne med kernetemperatur også besidder. Med deltafunktionen kan du bestemme hvor mange grader ovnkammeerts temperatur må overstige produktet temperatur.
Eksempel: Du ønsker dit produkt ender med en slut temperatur på 150 grader, men ønsker en langtidsstegning eller en langsom proces, så du vil maksimalt have at ovnkammerets temperatur er 20 grader højere end produktet. Du indsætter et produkt med temperatur på 30 grader og ovnkammeret er således maksimalt 50 grader. I takt med produktets temperatur stiger vil ovnkammerets temperatur også stige.
DYSSEDAMP ELLER BOILERDAMP (Dampgenerator)
I moderne industriovne findes 2 måder at generere damp på. Den ene er kaldet boilerdamp / damp via dampgenerator. Her dannes dampen i en beholder inde i ovnen, som hele tiden har opvarmet vand til kogepunktet klar til at skyde damp ind i ovnkammeret. Med denne teknologi er dampen hele tiden klar. Der er ligeledes rigelige mængder damp at tage af. Denne type damp findes i den øverste klasse af ovne såsom Rational, Hounö og Fagor. Den anden type er dyssedamp. Her dannes dampen ved at vandet skydes direkte ind på ovnkammeret varmelegeme og derved fordamper. Ulempen er at ovntemperaturen kan falde momentært, når det koldevand skydes ind på varmelegemet – ligesom temperaturen kan falde lidt mere, såfremt der skal bruges meget store mængder damp.
Denne type damp er mere end tilstrækkelig for langt de fleste tilberedninger – i praksis mange ikke mærke forskellen. Ovnene der benytter dyssedamp er ikke kun forbeholdt de billigere ovne. Også ovnmærker som f.eks. Zanussi benytter dyssedamp teknologien. Skal der vælges det bedste system må dampgeneratoren alligevel siges at være vinderen. Ulempen ved dette system er at ovnen kræver flere ampere (større strømstik) fordi ovnen skal bruge energi på at opvarme både vandtanken og ovnkammeret samtidig.
BLÆSER ANTAL, HASTIGHED OG ROTATION
Den vigtigste egenskab for et perfekt tilberednings resultat er god og jævn luftgennemstrømning i ovnkammeret. Langt de fleste af vores ovne er udstyret med en blæser der automatisk vender, så den skiftevis kører med og mod uret. Det gør tilberedningen rigtig god.
Som hovedregel kan man sige at desto flere blæsere der findes i ovnkammeret desto bedre luftfordeling. Ingen regel uden undtagelser for de allerbedste ovne har faktisk ikke flest blæsere – de benytter ofte færre blæsere men med en langt støre diameter og langt kraftigere motor end gennemsnittet. Finder du to sammenlignelige ovne i samme prisniveau kan du dog ofte regne med at den med flest blæsere vil give den bedste varmefordeling.
Skal du bage, tilberede delikate produkter eller sarte tilberedninger skal du også fokusere på om blæserhastigheden kan nedsættes. Et godt eksempel er tilberedning af marengs som i ovne uden mulighed for nedsættelse af blæserhastigheden vil blive ødelagt af den høje luftcirkulation.
Se også vores udvalg af bageovne, industriovn til 60×40 plader, raskeskabe og diverse køkkenmaskiner og små el.